Pentru a beneficia de efectele maxime oferite de un ulei, acesta trebuie să se potrivească nivelului de porozitate a părului dumneavoastră. V-aţi întrebat vreodată de ce un ulei vă face părul plat, în timp ce alt ulei vă electrizează părul? Secretul constă în structura uleiurile şi, pentru a fi cât mai exacţi, în dimensiunea moleculelor din care este alcătuit uleiului. Compoziţia uleiurilor este dominată de acizi graşi cu structură moleculară diferită. Şi nu orice structură moleculară se potriveşte tuturor tipurilor de păr.

Luând în considerare aceste aspecte, alegerea uleiurilor naturale trebuie realizată în funcţie de tipul acizilor graşi care domină compoziţia unui anumit ulei. Aceasta este singura metodă prin care putem potrivi un ulei cu nivelul de porozitate a părului.

Porozitatea părului – ce este aceasta?

Porozitatea părului este un parametru care descrie starea şi condiţia părului dumneavoastră. Acest termen a fost inventat prin observarea şi analizarea structurii exterioare a părului; mai precis, prin analizarea cuticulelor din care sunt formate firele de păr. Cuticulele nu aderă strâns pe suprafaţa firului de păr. În schimb, acestea sunt dispuse în straturi care acoperă cortexul părului. Aceste sunt conectate prin agenţi celulari de legătură. Cuticulele încep să se ridice atunci când părul devine deteriorat. Că cât părul este mai stresat şi mai deshidratat, cu atât cuticulele sunt mai ridicate, ceea ce reflectă un nivel de porozitate mai ridicat. În consecinţă, cu cât cuticulele sunt mai ridicate, cu atât părul este mai ‘vulnerabil’: părul este predispus la deteriorare.

Moleculele fiecărui ulei natural bine selectat se potrivesc în spaţiile de diferite dimensiuni caracteristice fiecărui tip de păr.

Trei tipuri de porozitate a părului

În funcţie de nivelul de porozitate, putem distinge trei tipuri de păr:

porozitate a părului

  • Părul cu porozitate redusă – cu cuticule strâns aderente. Acest tip de păr este des şi greu, mai degrabă rigid şi, în mod categoric, dificil de stilizat. Acest tip de păr necesită îngrijire specială, fără de care părul devine gras şi, drept consecinţă, lipsit de volum. O cantitate prea mare de sebum poate duce la o cădere excesivă a părului, ceea ce cauzează slăbirea bulbilor de păr (din cauza circulaţie deficitare a oxigenului).
  • Părul cu porozitate medie – cu cuticule uşor îndoite. Îngrijirea necorespunzătoare poate face părul plat sau electrizat. Părul cu porozitate medie are, în cele mai multe cazuri, vârfurile deshidratate, are tendinţă de electrizare şi de îngrăşare. Starea bulbilor de păr este nefavorabilă, prin urmare părul începe să cadă. Carenţa de vitamine şi minerale contribuie la deteriorarea părului.
  • Părul cu porozitate ridicată – cu cuticule larg deschise. Deshidratat şi deteriorat, acest tip de păr are o stare extrem de nefavorabilă. Părul este lipsit de strălucire şi vitalitate, volum şi densistate şi, în majoritatea cazurilor, este fragil. În plus, condiţia acestui tip de păr se deteriorează mai rapid, deoarece îşi pierde cu uşurinţă hidratarea. Părul de acest tip necesită nutriţie continuă. Se recomandă atenţie sporită în cazul persoanelor cu acest tip de păr, pentru a nu deteriora şi mai mult părul.

Cum se determină porozitatea părului?

Porozitatea părului poate fi determinată în numeroase moduri. Dacă dispuneţi de timp şi suferiţi de probleme serioase ale părului, consultaţi un specialist în tricologie, care vă poate examina părul şi scalpul.

În plus, puteţi determina porozitatea părului întroducând un fir de păr curat (fără siliconi etc.) într-un vas cu apă. Observaţi părul pentru a afla cum se comportă după 10 minute:

  • Dacă părul se scufundă aproape de fundul vasului sau s-a scufundat imediat pe fundul vasului, aceasta înseamnă că părul dumneavoastră are o porozitate ridicată; cuticulele absorb apa rapid.
  • Dacă părul pluteşte la jumătatea vasului, aceasta înseamnă că părul dumneavoastră are porozitate medie; cuticulele absorb apa în ritm moderat.
  • Dacă părul pluteşte la suprafaţa apei aceasta înseamnă că părul dumneavoastră are porozitate redusă; cuticulele nu permit apei să pătrundă în interior.

În majoritatea cazurilor, femeile îşi cunosc tipul de porozitate a părului, acest lucru nefiind dificil de efectuat. Descrierea celor trei tipuri de porozitate a părului permite categorizarea cu uşurinţă a părului.

Cum să alegem un ulei care se potriveşte porozităţii părului?

Aşa cum am menţionat deja, uleiurile de păr au structuri diferite, cauzate de dimensiunile diferite ale moleculelor din care sunt compuse. Astfel, uleiurile se pot potrivi perfect unui anumit tip de păr. Pentru a exemplifica, uleiul de cocos are molecule extrem de mici, care se potrivesc în spaţiile mici din structura părului cu porozitate redusă. În acelaşi timp, moleculele mici nu sunt potrivite pentru părul cu porozitate ridicată deoarece cauzează electrizarea părului. Pentru a rezuma, în timpul alegerii unui ulei, acordaţi atenţie cantităţii de acizi graşi din compoziţia unui anumit ulei.

Vă puteţi folosi de următoarele instrucţiuni:

  • Pentru părul cu porozitate ridicară – alegeţi uleiuri care o concentraţie ridicată de acizi graşi polisaturaţi (omega-3 şi omega-6)
  • Pentru părul cu porozitate medie – alegeţi uleiuri care conţin o concentraţie ridicată de acizi graşi monosaturaţi (omega-7 şi omega-9)
  • Pentru părul cu porozitate redusă – alegeţi uleiuri care conţin o concentraţie ridicată de acizi graşi saturaţi (acid lauric, acid stearic, acid miristic).

Ce uleiuri sunt potrivite pentru părul cu porozitate redusă?

Alegeţi uleiuri cu structură moleculară mică:

  • Ulei de cocos
  • Unt de Shea
  • Ulei de Babassu
  • Ulei de palmier

Ce uleiuri sunt potrivite pentru părul cu poroziate medie?

Alegeţi uleiuri cu structură moleculară medie:

  • Ulei de alune
  • Ulei Camellia
  • Ulei Moringa
  • Ulei de migdale
  • Ulei de argan
  • Ulei de Macadamia
  • Ulei de caise

Ce uleiuri sunt potrivite pentru părul cu poroziate ridicată?

Alegeţi uleiuri cu structură moleculară mare:

  • Ulei de şofrănel
  • Ulei de cedru
  • Ulei de seminţe de strugure
  • Ulei de floarea soarelui
  • Ulei de seminţe negre
  • Ulei de porumb
  • Ulei de primulă de seară

Ulei de păr – la ce ar trebui să acordaţi atenţie?

Uleiurile de păr au câştigat o popularitate imensă, astfel încât aproape toate mărcile de produse cosmetice lansează produse de înfrumuseţare pe bază de ulei. În orice caz, înainte de a vizita un magazin de produse cosmetice, familiarizaţi-vă cu aspectele cărora ar trebui să le acordaţi atenţie. Astfel, veţi evita surprizele neplăcute şi vă veţi proteja părul împotriva factorilor cu potenţial nociv.

  1. Compoziţia uleiului de păr – uleiuri nepotrivite. Mulţi producători nu iau în considerare dacă uleiurile incluse în produs sunt echilibrate şi selectate conform porozităţii părului. În schimb, aceştia utilizează fie cele mai comune, fie cele mai populare uleiuri de păr. Astfel, uleiurile devin mai puţin eficiente, fără a-şi dezvălui potenţialul maxim.
  2. Compoziţia uleiului de păr – acizi graşi cu catenă scurtă (SCFA). Aceste substanţe pe bază de alcool pot irita scalpul, cauza alergii, iar atunci când sunt utilizate continuu, pot chiar contribui la deshidratarea părului. Luând în considerare aceste aspecte, se recomandă evitarea unor astfel de substanţe pe bază de alcool, nu doar din compoziţia uleiurilor, dar şi din compoziţia altor produse cosmetice. Acizii graşi cu catenă scurtă, printre alţii, sunt: alcoolul denaturat, alcoolul benzilic, alcoolul isopropilic, alcoolul etilic.
  3. Compoziţia uleiului de păr – derivaţii de petrol şi coloranţii artificiali împreună cu conservanţii şi siliconii grei şi comedogenici pot cauza iritaţii. Reţineţi că un ulei cu o compoziţie cât mai naturală echivalează cu o acţiune mult mai eficientă. Cele mai bune uleiuri de păr nu conţin substanţe iritante, prin urmare, acestea pot fi aplicate direct la nivelul scalpului.